Hoci Ameriku, či skôr jej kanadskú časť, objavili ako prví Vikingovia, tí do Európy neprinášali ich plodiny. Po objavení Krištofom Kolumbom v rámci získania čo najväčšieho bohatstva, nastala aj produktová výmena. Do Ameriky sa dostávali kone, dobytok, zbrane, obilie a choroby. Naopak z Ameriky mnoho plodín, ktoré znamenali absolútne zmeny vo všetkých európskych gastronomických oblastiach. Vybrali sme 5 rastlín, ktoré zmenili Európu, či celý svet najviac.
5. Paprika
Paprika je čerstvá veľmi cenným zdrojom vitamínov. Ako sušená je zas farbivom a korením. Ak si zoberieme chilli verzie papriky, máme výborné dochucovadlo a koreninu.
4. Kakao
Kakao je neoceniteľná potravina. Tvorí naše Granko, je dôležitou súčasťou čokolády, rôznych nápojov a cukroviniek. Tvorí časť detstva a ani to naše bez kakaa nemôže existovať. Napríklad také Vianoce.
3. Rajčiny
Kde by bol kečup, ak by ho židovský obchodník Heinz neskopíroval Číňanom z čínskej reštaurácie? Možno by sme ho poznali stále pod názvom Ket – Chup, avšak kde by bol ket – chup, ak by neexistovali rajčiny? Plodina bohatá na vodu je neoceniteľná v gastronómiách celého sveta. Niet sa čomu diviť, používa sa aj čerstva, pretlaková aj sušená podoba.
2. Kukurica
V Afrike tvorí dôležitú plodinu, v mnohých krajinách je od nej závislé vykrmovanie ošípaných, výroba škrobu, alebo múky. Chýbal by nám aj popcorn.
1. Tabak
Tabak, hoci nie je príliš vábny a mnohí by sme ho najradšej celkom zakázali, formuje ekonomiku, je dôležitou komoditou na burze cenných papierov, tvorí kultúru minimálne Kuby, môže za smrť miliónov ľudí a za zdravotné problémy ešte väčších miliónov.