Toto je 5 najškodlivejších jedál a nápojov, ktoré bežne konzumujeme.

0
1468
Toto je 5 najškodlivejších jedál a nápojov, ktoré bežne konzumujeme.

Málokto z nás naozaj vie, čo skutočne obsahujú potraviny, ktoré denne nakupujeme a následne konzumujeme. Prídavné látky alebo ľudovo povedané „éčka“ sú látky, ktoré zlepšujú niektoré vlastnosti potravín. Ich úlohou je predovšetkým zvýrazniť ich chuť a predĺžiť trvanlivosť. Ide prevažne o farbivá, dochucovadlá, konzervanty, antioxidanty, stužovače, stabilizátory, emulgátory a dokonca i vitamíny. Zoznam používaných látok je dlhý a ich názvy tiež, preto sa na ich uvádzanie zaviedlo kódové označovanie, ktoré pozostáva z písmena “E” a troch číslic.

Sú všetky „éčka“ škodlivé?

Všeobecne môžeme éčka rozdeliť na tie, ktoré sú neškodné, rizikové a na tie, ktoré ohrozujú naše zdravie a môžu mať na ľudský organizmus až fatálne následky. To samozrejme záleží od toho, či sú:

prírodné – získavajú sa z rastlín, živočíchov, húb, nerastov a podobne (niektoré z nich dokonca môžu byť pre zdravie prospešné.

prírodne identické – majú zloženie ako prírodné, ale vyrábajú sa chemicky (umelo).

umelé – čisto chemicky vyrobené neprírodné látky.

Toto je zoznam 5 najnezdravších potravín, ktoré pravidelne nakupujeme:

  1. Popcorn z mikrovlnky

Ak pri pozeraní filmu dostanete chuť na niečo slané a chutné, tak na popcorn z mikrovlnky zabudnite. Do tela dostanete diacetyl, ktorý škodí aj vašim pľúcam. Okrem toho, takmer každá zložka tejto pochutiny pochádza z geneticky modifikovanej kukurice, ktorá je obalená chemikáliami, soľou, konzervantami a zvýrazňovačmi chutí.

  1. Sladené a diétne ochutené nápoje

Za posledných 10 rokov sa priemerná spotreba sladených nápojov na osobu zvýšila priemerne zo 16 litrov na 39 litrov za rok. Bolo zistené, že sladené nápoje môžu v skutočnosti zmeniť metabolizmus a spôsobiť, že telo začne spaľovať cukor namiesto toho, aby spaľovalo tuky. Ak si myslíte, že pitím nápojov bez cukru alebo nízkoenergetických limonád sa vyhnete týmto problémom, ste na omyle. Diétne nápoje a nápoje bez cukru obsahujú umelé sladidlá, ktoré v mnohých prípadoch obsahujú aspartám. Aspartám je asi 200 krát sladší ako cukor a bol spojený s celým radom zdravotných problémov, vrátane rakoviny, cukrovky, epilepsie, Alzheimerovej choroby, sklerózy multiplex, nespavosti, depresie, Parkinsonovej choroby a mnoho ďalších.

  1. Šišky

Áno, toto mäkké, chutné sladké pečivo, ktorým sa kŕmia všetci policajti v každom americkom filme, sa zaraďuje medzi tie najzákernejšie potraviny pre naše zdravie. Obsahujú totiž približne 40% trans-tukov. Trans-tuky a nasýtené tuky poznáme pod pomenovaním „zlé tuky“. Tieto majú prevažne pevný charakter – maslo, margarín, masť. Nadmerné konzumovanie trans-tukov môže spôsobiť mnoho závažných ochorení, ako sú srdcové choroby, mŕtvicu a dokonca aj rakovinu.

  1. Hamburgery

Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú hamburgery, majú zvýšené riziko rozvoja rakoviny. U mužov je to až o 22% a u žien o 20% väčšia šanca.
Nie každé červené mäso je však neškodné. Najmä, ak ho konzumujete v malom množstve a ak sa jedná o hovädzie mäso napríklad z voľne pasúcich sa kráv.

  1. Alkohol

Alkohol nasleduje hneď za tabakom na zozname potravín vedúcich k rakovine. Snáď ani netreba pripomínať, čo všetko spôsobuje a koľko úmrtí ročne zapríčiní. Keď naopak užívate alkohol s mierou, môže byť pre vás dokonca zdravý.

Odborníci neustále varujú, že práve kvôli takýmto potravinám a umelým prísadám, populáciu ohrozujú alergie, bolesti hlavy, žalúdka, brucha, kožné podráždenia a ochorenia, nízky krvný tlak, hyperaktivita, ba dokonca aj rakovina! Preto by sme si pri nákupe mali vždy overiť, čo vlastne vkladáme do košíka. Zoznam emulgátorov musí byť uvedený na obale každého výrobku.