Samé počítače v kancli

Zahraničný trend open space priestorov a kancelárií je aj na Slovensku pomerne dobre známy. Zamestnávatelia tým dokážu mnoho ušetriť, získať a majú vyššiu kontrolu jednak nad dochádzkou disciplínou, bezpečnosťou a pod. V skutočnosti je však takéto pracovisko pre zamestnancov samotných za trest. Strata súkromia, otvorený priestor a ďalšie nižšier spomenuté… to nie je to pravé, po čom mnohí z nás túžia, alebo by pokladali za vysnívané zamestnanie. Takéto kolektívy

Jeden vzduch
Open space, to znamená aj open air a ten istý vzduch, ktorý dýchajú všetci. Každý sme iný a tak je jasné, že nie každému bude príjemný rovnako silný vietor, prievan, alebo ak chcete vánok z klimatizácie, či ventilátora. Vyhovieť každému je niekedy nemožné a tak sa nedivme, že vznikajú hádky, ba dokonca v zahraničí sú známe aj krvavé bitky. Otvoriť okno, alebo naopak zavrieť okno, pokiaľ máte šťastie sedieť práve v jeho blízkosti, môže byť riziko. V tom momente aktivujete pohľad prvej, druhej aj tretej surikaty z poza stola s otázkou v očiach „O čo ti ide? Nechaj tú kľučku“. Rovnaký problém, keď už sme pri oknách, objavíme pri žalúziách.

Pachy
Vierka nestíha obed a vyťahuje zapekanú brokolicu s rybím filé. Smrť! Kým ona si pochutnáva bez varovania z plastovej dózy neohriate jedlo, tretina oddelenia zomiera, druhá tretina hľadá to mŕtve zviera a tretia tretina začína uvažovať nad obednou prestávkou. Open Space priestor dovoľuje šíriť pachom priveľmi rýchlo. Aj preto sa stretneme so šialenými pravidlami v Čechách aj na Slovensku, ktoré na takýchto pracoviskách zakazujú jesť, ba dokonca aj piť. Zamestnávateľa nezaujíma, či je medzi zamestnancami tehotná. Žiaľ aj toto je realita z našich končín a to ide o renomované spoločnosti.
K pachom je však dobré sa vrátiť. Nezabudnime na fungovanie ľudského tela a neschopnosť ututlať niektoré plody trávenia, ak šli von nečakane a vo vyššej miere. Pridajme si tých pár kolegov, čo spreje, voňavky a ich vlastné obľúbené vône berú s „mierou“ a nadšením. Nuž a behať po stretnutiach doobeda a poobede si sadnúť za stôl s vyzutými topánkami, aj to má svoje originálne čaro.

Strata súkromia
Jeden z najzásadnejších problémov na týchto druhoch pracoviska je určite strata súkromia. Čokoľvek si dáte na stôl, či na policu, stáva sa to vecou celopodnikovou. Komentáre, pohľady, posudzovania od iných kolegov. Či ste obľúbení, alebo nie, každý je v hľadáčiku iných občas viac, občas menej. Vidieť vám do monitora, vidieť do papierov, do práce a až pomaly do žalúdka. Open Space zväčša prináša pocit, že jedna sliepka vo svojej ohrade je rovnaká ako všetky ostatné s rovnakým priestorom. Nemá preto príliš vyskakovať, pretože ak sa tak stane, z pomedzi všetkých bude už z diaľky najviditeľnejšia.

Koniec anarchie
Kto by to nepoznal, občas zdrhnúť z práce, k lekárovi, alebo prísť neskôr pre zápchu na cestách, alebo pre pomalého zubára. Prísť neskôr do práce do kancelárie medzi ostatnými otvorenými kanceláriami je neprehliadnuteľné. Tí najväčší nadriadení zákeráci sa priam vyžívajú v tomto druhu pracovísk, najmä ak majú to svoje s výbornou polohou s výborným výhľadom. Aj miest, kde sa možno zašiť, je akosi menej. Zostávajú firemné kuchynky a toalety. Ale pozor! Stretnúť sa môžeme aj v našich končinách s firmami, ktoré síce prešli na systém Open Space, no prešli aj na nové pravidlá. A tie kontrolujú fajčpauzy, opúšťanie pracoviska a aj hnačky.

Kancelárska kuchynka
Kuchynky v kanceláriách s väčším počtom zamestnancov, to je na mnohých miestach studnica plná námetov na úspešný seriál. Značná časť zamestnancov plní chladničku jedlom, ktoré plánuje neskôr konzumovať. 10 percent z nich na jedlo zabudne v rovnaký deň a 50 percent z nich nakoniec na jedlo zabudne úplne. Pokiaľ chladnička disponuje mrazničkou, celkom bežne ju naplní zopár kolegov mäsom, zmrzlinou a ľadom. Zväčša však potravinami, na ktoré zabudnú a dlhšie trvá, než si na ne úspešne pred odchodom z práce spomenú. Celkom bežné je dať do chladničky podpísaný jogurt, no už ho tam neskôr nenájsť. Najčastejšie miznú kečup, horčica, káva, mlieko, smotana, malé rajčinky, maslo, syrokrémy, nátierky, alebo dressingy. Z opačnej strany kuchyne zas veľmi často miznú plastové nádoby do mikrovlnky, uzatvárateľné nádoby v ktorých jedlá dorazili až sem a samozrejme, ako inak – malé lyžičky, ktorých nikdy nie je dostatok a aj tú vašu z domu vám už po piaty krát niekto ukradol.

Z toho vyplýva, že najlepšie je pracovať po slovensky, alebo vôbec. Prípadne sa pustite do podnikania. Teda až potom, než sa konečne vo vláde rozhodne, či má vôbec ešte zmysel podnikať.

foto: sxc.hu