Korbáčiky, foto autorské práva

Všade dobre, doma najlepšie. Slogan, ktorý nás drží v mnohých prípadoch opodstatnene stále doma, si zakladá na tom, čo tak dobre poznáme, milujeme a chceme. Chute a dobré jedlo, či pochúťky, to všetko vyvoláva slastné pocity popísateľné s opojením drog. To tvrdia vedci, nie len my. Drogy v podobe chutného jedla, pochúťok a dobrých nápojov prijímame radi. Niektoré takéto dobroty však nemajú všade a ak aj vycestujete niekam za hranice, máte istotu, že po návrate si ich môžete opäť vychutnať. Ktoré veci nám chutia a v zahraničí ich nemajú?

Horalky
Slovenský keksík, ktorému prichádzajú na chuť aj zahraniční turisti, no v zahraničí si ho nekúpite. Je žiadaný u zahraničných Slovákov alebo u tých, čo sa odsťahovali a domov im pripomínajú občasné zásoby, či balíky od rodiny. Horalky ak sú čerstvé, sú jemné a chutné, často ich vidieť na stavbe, na výletoch, v školách. Ide o akúsi tradíciu, ktorá u nás aj miestami v Čechách stále je, že cenovo dostupná, rozmermi prijateľná Horalka si nájde miesto v batohu či vo vrecku takmer vždy.

Bryndza
Už sa popísalo na mnohých miestach mnohé. Bryndza mimo Slovensko už nie je bryndza, prípadne len kópia. Vyrobí ju azda len skúsený výrobca bryndze pokojne aj v Austrálií, ak má ovečky, dobrú trávu a chuť na trochu práce. Bryndzové halušky sú národným jedlom a pochúťkou, po ktorej zahraniční turisti siahnu často opakovane, prípadne sem smerujú len za nimi. Bryndza sa nedá kúpiť takmer nikde mimo Slovenska. V niektorých krajinách sa pri pokuse doviesť bryndzu môžete stretnúť s problémom. Bryndzu totiž nemajú v žiadnych tabuľkách, nedokážu určiť ani podľa vône, tvaru, konzistencie a chuti, čo to je a tak ide o nepoznanú vec, ktorú ani nemožno zaradiť.

Kyslá Kapusta
Kapustu má kadekto, no kyslú kapustu len my, okolité krajiny a Vietnam. Kapustnicu si nedáte nikde inde a uvariť ju na Vianoce napríklad na Havaji, v Kanade, v Mexiku, vo Švédsku, alebo v Egypte je nemožné. Kyslá Kapusta je výborný zdroj vitamínov a posilňuje imunitu viac, než mnohé iné zaručené prírodné medikamenty.

Korbáčiky a oštiepky
Korbáčiky sú pochúťkou, ktorá je charakteristická pre Oravu. Omyl, Orava si zakladá na tomto imidži a obec Zázrivá sa hromadne dala na podnikanie v tejto oblasti, čím sa stala známym exportérom korbáčikov do celej republiky. No výborných majstrov korbáčikov nájdeme aj na Kysuciach, v Starej Bystrici, na Klubine, na Zborove nad Bystricou a aj na Liptove, pod Tatrami, v Slovenskom Raji a podobne. Oštiepok je formovaný syr lahodnej chuti, ktorý majú aj v Poľsku. Radi nám ho chceli v minulosti prebrať, no tradícia je tradícia. Tú má u nás rovnako tak ako u susedov a preto nám zostáva. Pochutiť si na ňom je však nemožné mimo tieto dve krajiny. Ak sa podarí zohnať, tak skôr poľský, no ten slovenský len s veľkým trápením a cez balíčky od rodiny.

Klobásky
Aj keď sa to nezdá, klobásky majú za samozrejmosť možno len u našich susedov a v Nemecku. Už vo Francúzsku sa im šplhajú ceny vysoko, v USA si poriadnu a chutnú klobásku ani nekúpite a v niektorých krajinách ani nevedia, čo to je. Dobré klobásy nevedia spraviť len tak hocikde a ďalší problém je ich dostupnosť v predajniach.

Fotografia: autor NM, všetky práva vyhradené