Grilovanie mäsa SXC

Grilovanie mäsa SXCGrilovanie je jeden z najobľúbenejších spôsobov prípravy jedál aj pre menej znalejších ľudí, no na svoje si pri ňom prídu aj odboru znalí. Veď dá sa pri ňom odpočinúť a stále využiť niečo z poznania vlastností jedál, či dekorácie na tanieri. Mnoho ľudí si myslí, že vie grilovať, no pravda je však taká, že nie vždy tomu je aj pravda. Zostavili sme rebríček 5 chýb a zároveň rád, ako to určite nerobiť a čomu venovať pozornosť. Tak napríklad:

Čistota pol života
Čistý grill je povinnosť, no umyť ho po poslednej grilovačke ja akoby za trest. Existujú na to špeciálne nástroje, aj umývacie prostriedky. Určite tomu však venujte pozornosť, pretože mastnota, ktorá sa opäť rozohreje pri novej grilovačke netvorí len špinu, ale keďže pracujete s potravinami a do nich sa dostávajú aj splodiny a horiace nečistoty zo sálajúceho tepla, je na mieste zvážiť stav vášho grilu pred zapálením ohňa.

Zapaľovanie ohňa
Najzdravšie zapaľovanie ohňa je pomocou podpálok, suchých drobných drievok, alebo papiera s drevom. Je potrebné vytvoriť teplotu dostatočnú na to, aby horeniu, či tleniu podľahli aj uhlíky. Nepoužívajte tekutý zapaľovač, pokiaľ mienite ihneď na gril pokladať potraviny. Tekutý zapaľovač určený pre grill použite v minimálnom množstve a s dostatočným odstupom od času, kedy pridáte mäso. V žiadnom prípade nepoužívajte benzín, lieh a lak, ako v niektorých lokalitách Slovenska. Potraviny môžete rovno zahodiť. Nuž a nakoniec je nutné dodať, že negrilujeme na plameni, ale na žeravých uhlíkoch, preto s jedlom od plameňa preč a s teplotou to vôbec nepreháňajte. Jedlu uškodíte a ponáhľať sa v tomto prípade neoplatí.

Narábanie s potravinami
Mäso, ktoré má príliš hrubé časti, alebo vyžaduje dlhšie opracovanie, pokojne predvarte, alebo predpečte. Nič tým nepokazíte. Určite však za žiadnych okolností nepoužívajte rovnaké nádoby, taniere a naberačky na prácu so surovým a aj hotovým mäsom. Mäso je najlepšie vykostené, chuť a vláčnosť mu dodá marinovanie a aj potieranie marinádou počas pečenia, nie počas dopekania. Na grill nikdy nepokladajte zmrazené potraviny.

Priestor
Grilujte len v priestore, ktorý nie je miestnosťou v dome, byte, alebo v blízkosti horľavých látok, nafukovacích bazénov, materiálov náchylných na teplo. Aj podklad, na ktorý gril postavíte, je veľmi dôležitým pravidlom a aj napriek tomu sa mnoho grilov kýve pre zlý podklad, alebo kývajúce nôžky. Málokto zažil prevrátený gril a žeravé uhlíky kotúľajúce sa k dieťaťu a psovi ležiacom neďaleko.

Rakovinka
„áaaale, to sú len také báchorky…“ kdeže. Obhorené zanedbané mäsko, ktoré získa farbu aj chuť uhlíka, v žiadnom prípade nekonzumujte. Telu nedodáte žiadne mäso, ani dobrú chuť, možno ak len problémy a karcinogény. Spálené mäso, z ktorého je možné zuhoľnatenú časť zoškrabať radšej poriadne vyrežte. Riskujete totiž ďaleko viac, než získate. Veľký pozor na prípadné zvyšky igelitu a iných materiálov, plastu z dosky na krájanie, ktorý by mohol narobiť ešte väčšiu šarapatu. Marinované a šťavnaté mäsko v žiadnom prípade nepokladajte priamo na ražeň, ale využite grilovacie tácky, alobalové podnosy s otvormi, na ktorých je možné mäsko grilovať. Vyhnete sa vytekaniu štiav a zoschýnaniu, no zároveň zamedzíte jednoduchý fakt – tečúce tekutiny sa pália a na uhlí sa pretvárajú na vážne škodlivé plyny, ktoré sa opäť vracajú do potraviny.

foto: SXC.hu