TOP 5 najlepších slovenských zmrzlinární, ktoré sa oplatí navštíviť

0
718

Aj napriek tomu, že letné mesiace sú pre tento rok nenávratne preč, zmrzlinou sa môžeme potešiť hocikedy, keď na ňu dostaneme chuť. Táto studená pochúťka je známa a obľúbená vo všetkých kútoch sveta, no nikde nie je rovnaká. Nejde len o chuť, farbu, ale aj zloženie, ktoré je špecifické pre každého jedného výrobcu. V menších prevádzkach nájdeme väčšinou len tie najtradičnejšie druhy, no existujú aj také, kde sú k dispozícii desiatky príchutí. Na takýchto miestach sa častokrát ani len nestačíme čudovať, čo všetko sa dá v tomto smere vymyslieť a ako dokáže byť zmrzlina originálna. Výnimočnými a jedinečnými dokážu byť nielen zmrzlinárne v prímorských krajinách, ale aj tie naše slovenské. Predstavíme vám TOP 5 najlepších miest so zmrzlinou, ktoré sa určite oplatí navštíviť.

Koun – Bratislava

Hoci táto výrobňa zmrzliny existuje len krátko, za ten čas sa stihla stať naozajstnou značkou známou nielen v hlavnom meste. Zakladateľkou je Barbora Szalai, ktorá všetky svoje zručnosti a schopnosti okolo zmrzliny nazbierala v naozajstnej mekke tejto pochúťky a to na talianskej univerzite. Počas sezóny ponúka v Bratislave netradičnú chuť zmrzliny každému, kto sa rozhodne osladiť a ochladiť si život.  Okrem tradičných príchutí, ktoré všetci poznáme ponúka Koun aj iné ako napríklad bazalku, mak, rum, vegan sorbety či dokonca bezlepkové kornútky. Zaujímavosťou, ktorú ponúkajú je objednávka zmrzliny priamo domov, čo považujeme za naozajstný prevrat.

Scoop – Žilina

Zakladateľom tejto žilinskej zmrzlinárne je Dávid, ktorého nohy odmalička viedli ku gastronómii. Hoci je jeho zmrzlina vyrobená len z poctivých surovín a vyrába sa pod prísnym dohľadom, začiatky v podnikaní neboli vôbec ľahké. Trvalo nejaký čas, kým si zákazníci na nové nezvyčajné chute zvykli a začali sa opakovane vracať. V ponuke majú napríklad kombinácie ako malina s cviklou, jogurt s rakytníkom, modrý banán so sušienkami, levanduľu alebo čierny kokos. Vďaka vynaliezavosti ponúka prevádzka Scoop pochúťky aj počas zimy a to v podobe horúceho punču, kávy či čokolády.

Gio Caffe – Nitra

Nitrianska zmrzlináreň Gio Caffe – Gelato Italiano ponúka výrobky hneď na dvoch miestach v meste. Podnik si obľúbili nielen domáci, ale aj turisti, vďaka čomu sa dostal do zoznamu Top miest na Slovensku. Ich jedinečnosťou je výroba zmrzliny podľa talianskej receptúry, no na svoje si prídu aj milovníci koláčov a limonád. Návštevníci dostanú všetko na jednom mieste v krásnych vyzdobených retro prevádzkach, kde sa o nich postarajú Gio Girls.

Luculus – Bratislava

Totálnym priekopníkom v zmrzlinovom priemysle na Slovensku je značka Luculus, ktorú môžete v Bratislave navštevovať od roku 1954. Podnik sa dokázal udržať na trhu vďaka tajnému rodinnému receptu a svojmu prístupu k zákazníkom, ktorý je viac než osobitý. V ich ponuke nájdete zmrzlinu pre vegánov,  verziu s náhradnými sladidlami alebo dokonca BIO. Okrem nich si však môžete vybrať aj z tradičných príchutí ako čokoláda, vanilka či citrón.

Monalisa – Piešťany

Zakladateľmi tejto zmrzlinárne sú Kristína a Marek z Piešťan, ktorí svojim zákazníkom taktiež ponúkajú to najlepšie, čo vedia. Gelateria Artigianale Monalisa je zárukou kvalitnej zmrzliny, ktorej recept pochádza z romantických Benátok. Vybrala sa do nich Kristína, ktorá počas svojej cesty po Európe nazbierala množstvo rád o tom, ako vyrábať úžasnú zmrzlinu. Tú teraz ponúkajú vo svojej prevádzke v Piešťanoch všetkým, ktorí chcú vyskúšať túto netradičnú letnú pochúťku.